Meer dan 40 jaar ervaring in Irrigatie

Snelle levering binnen Nederland

Dompelpompen

Omdat dompelpompen ingezet kunnen worden in verschillende situaties is het belangrijk om te weten voor welke toepassing u deze wilt gaan gebruiken.

De situaties waarin een dompelpomp ingezet kan worden zijn o.a.:

  • Spoelputten

  • Ruimtes leegpompen

  • Putten leegpompen

Zo doet u er bijvoorbeeld verstandig aan om te kijken wat voor soort water u moet gaan verpompen en of u de pomp ‘’permanent’’ wilt laten staan, want dan heeft u een dompelpomp met vlotter nodig.

Een vlotter zorgt ervoor dat de pomp automatisch in- en uitschakelt op basis van het waterniveau.
Een vlotter schakelt de pomp vanzelf in wanneer een put of ruimte teveel water bevat en zorgt er ook voor dat de pomp automatische weer uitschakelt als een bepaald waterniveau is bereikt.

De pompcapaciteit (ofwel het debiet) van een dompelpomp bepaalt hoeveel liter per uur de pomp in de meest optimale situatie kan verpompen.
Dit houdt in: zonder weerstand en zonder dat het water omhoog gevoerd wordt. De pompcapaciteit geldt samen met de opvoerhoogte als één van de speerpunten bij de keuze van de juiste dompelpomp. U wilt immers niet te lang hoeven wachten bij het leegpompen van een bepaalde ruimte.

Opvoerhoogte

De opvoerhoogte geeft aan hoeveel meter de dompelpomp het water door een afvoerslang/buis omhoog kan pompen. Deze opvoerhoogte is gebaseerd op een brede afvoerslang/buis, waar zo min mogelijk weerstand in plaatsvindt.

Tip: Kies voor een ruime marge bij het bepalen van de juiste dompelpomp. Moet de dompelpomp in uw situatie het water 5 meter omhoog pompen? Kies dan voor een dompelpomp met een opvoerhoogte van minimaal 7 meter.

Soort water

De watersoort waar de dompelpomp mee te maken krijgt is van belang voor de keuze van het type dompelpomp. Wij verdelen deze watersoorten in 4 gradaties.

Schoon water
Dit houdt in: schoon, helder, (bijna) drinkbaar water. Geen tot weinig vaste deeltjes (zand) aanwezig. Met dit soort water kan iedere dompelpomp omgaan. We raden u in dat geval aan om de overige punten in acht te nemen bij de keuze van de juiste dompelpomp.

Licht vervuild water
Met licht vervuild water bedoelen wij: water wat licht vertroebeld is door zand of andere vaste deeltjes. Deze vaste deeltjes mogen niet groter zijn dan ± 10 mm. Voorbeelden van licht vervuild water: ondergelopen kelder, badwater, regenwater gemengd met straatvuil.

Vuilwater
Vuilwater wil zeggen, troebel water met eventueel grotere vaste delen.
Afhankelijk van de pomp kunnen dit vaste deeltjes zijn tot 50 mm. Situaties waar deze pompen worden ingezet zijn bijvoorbeeld bouwplaatsen, landbouw-/veebedrijven en industrie.

Tip:
Let bij de keuze van de dompelpomp op de zogenaamde “opbrengst tabel”. Deze laat zien hoeveel liter water de dompelpomp per uur kan afvoeren bij een bepaalde opvoerhoogte.

Vul hieronder uw gegevens in welke wij nodig hebben voor het beoordelen van uw aanvraag voor een dompelpomp.

Alleen invullen als u nog geen klant bent.

{{ spl.length > 1 ? spl[0] : type }}

{{ spl.length > 1 ? spl[1] : message }}